”Istuimme kuvitteellisella sohvalla ja katselimme maisemaa” – Hannu ja Kirsi kertovat kuinka he suunnittelivat mökkinsä

Hannu ja Kirsi Huttu suunnittelivat Suomussalmen Hossassa sijaitsevan unelmamökkinsä huolella. Mökki kohosi tontille vain muutamassa päivässä. Pulpettimallinen valmismökki hyödyntää aurinkopaneeleja ja on oikea tilaihme. Tärkeintä oli päästä ihailemaan ympärillä olevaa luontoa.

– Meistähän ei pitänyt tulla mökkiläisiä. Ei ollut mitään mökkihaaveita, ei käyty asuntomessuilla eikä katsottu mökkiohjelmia, Kirsi kertoo.

Kun Hannu ja Kirsi Hutulle rakkaisiin Suomussalmen Hossan maisemiin tuli tontteja myyntiin, he kuitenkin huomasivat pian suunnittelevansa mökkiä.

– Aluksi ajatuksenamme oli rakentaa mökki ja saunatupa yhtä aikaa. Aika pian huomasimme, että mökkiä varten pitää tehdä niin paljon päätöksiä, että siihen kannattaa varata enemmän aikaa, Kirsi kertoo.

Kirsin puhe pulppuaa innostuneena, kun hän kertoo, miten he katselivat mökkitontin upeita maisemia ja miettivät miten he saavat maksimoitua niiden näkymisen isoista ikkunoista. He kävivät läpi eri vuoden- ja vuorokaudenaikoja ja miettivät ja siten mistä ja minkä verran valoa milloinkin tulee.

– Lopulta piirsimme spray-maalilla talon pohjan, ikkunat ja sohvan maahan. Siinä sitten istuimme kuvitteellisella sohvalla ja katselimme maisemia, Kirsi ja Hannu kertovat elävästi.

Katso miten Hannun ja Kirsin mökki rakennettiin!

Ohita videoupotus –
Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Perustusten tekoon

Mökin perustukset oli tarkoitus tehdä keväällä 2024, toukokuussa. Talvi olikin ennätysluminen ja lumi pysyi vielä ennätyspitkään maassa. Lopulta perustusten tekoa piti siirtää niin, että koko hommaan jäi vain viikko aikaa.

– Onneksi paikallinen maanrakennusurakoitsija Sakari Väisänen oli niin taitava ja hengessä mukana, Kirsi ja Hannu kiittelevät.

Perustusten tekemiseen on monta vaihtoehtoa: ne voi tehdä sokkelin valamalla, harkoista tai sitten voi tehdä pilariperustuksen. Kirsi ja Hannu valitsivat valmiit perustuspilarit, koska maaperä tontilla on hyvää ja kantavaa ja pilarit ovat helpot ja nopeat asentaa.

– Aloitimme maanantaina kuntan kuorimisella. Sen jälkeen tuli soratäyttö, eristys ja 44 kappaletta pilareita. Lauantaina homma oli valmis ja sunnuntaina siihen päälle tuli valmis mökki.

Tummasta hirsipuusta valmistettu mökki on asetettu perustuspilareiden päälle.
Hossassa sijaitseva mökki asetettiin perustuspilareiden päälle.

Kappaletavaraa vai valmis mökki?

Kirsi ja Hannu ajattelivat, että he eivät halua mökistä ikuisuusprojektia eivätkä he olleet valmiita laittamaan rakentamiseen loputtomasti omaa aikaa. Timpurikin olisi ollut saatavilla.

Kun he pääsivät Salvoksen tehtaalle katsomaan ammattilaisia rakentamasssa valmismökkejä säältä suojassa, he vakuuttuivat siitä, että valmismökki on heille hyvä ratkaisu.

– Eri vaihtoehtoja vertaillessa on mietittävä mihin on valmis laittamaan rahaa ja missä asioissa haluaa säästää. Ja pitää kysellä toimittajilta. Kannattaa kiinnittää huomiota myös maksusuunnitelmaan. Me emme halunneet toimittajaa, jolle olisi pitänyt maksaa kaikki ennen yhtäkään toimitettua erää. Valitsimme toimittajan, jolla maksueriä oli useampia ja lisäksi vakuudet vaikkapa konkurssin varalle.

Puu oli Hannulle ja Kirsille rakennusmateriaalina selkeä vaihtoehto. Mökki rakennettiin 134 mm paksusta painumattomasta lamellihirrestä. Hirren paksuus on kompromissi.

– Halusimme sellaisen mökin, jota voi käyttää talvellakin, mutta ei liian paksuseinäistä, ettei lämmittämiseen menee liikaa aikaa ja energiaa. Meillähän ei ole sähköliittymää täällä tontilla, Hannu ja Kirsi kertovat.

– Pilariperustuksen vuoksi emme voineet tehdä myöskään raskasta uunia. Valitsimme mökkiin kiertoilmatakan. Se lämmittää tehokkaasti ja nopeasti, vaikkakin varaa huonosti lämpöä. Sama ratkaisu on jo saunatuvalla, jonka seinät ovat 88 millistä hirttä. Pärjäsimme siellä viime talvena ihan hyvin 20 asteen pakkasellakin.

Hannu kertoo kuitenkin, että kaiken varalta mökkiin asennettiin myös polttoainelämmitin, jota voi käyttää kovilla pakkasilla kännykän avulla mökin esilämmitykseen.

Mökin olohuoneessa on isot näköalaikkunat. Pystykorva seisoo ikkunan edessä.
Valmismökki on rakennettu lamelihirrestä. Lämpöä mökkiin saadaan kiertoilmatakasta ja polttoainelämmittimellä.

Harjakatto vai pulpetti?

Mökistä muotoutui suunnittelussa neliön mallinen. Siihen sai kätevästi halutut kaksi makuuhuonetta ja tupakeittiön, ja se lämpiää helposti. Mökin muotoon vaikutti myös se, että järvellä päin haluttuun kuisti.

– Pulpettimalliin saimme myös ne isot ikkunat ja niiden tuoman avaruuden, joka oli koko suunnittelun lähtökohta, Kirsi kertoo.

Kirsi huomauttaa, että heillä on tontilla yleiskaava, joka ei ota kantaa kattomuotoon. Kannattaa kuitenkin tarkistaa oman tontin kaavamääräyksistä, asettaako se jotain reunaehtoja rakentamiselle.

Mökin suurista ikkunoista näkyy valo. Tummuvassa illassa auringonlaskun kajo heijastuu puiden takana näkyvään järven pintaan.
Suuret ikkunat olivat mökin suunnittelun lähtökohta.

Sähköä auringosta

– Löysimme oman kylän toimijalta Sähkö-Onnilta valmiin aurinkosähköpaketin, joka tuntui helpolta ratkaisulta. Erityisesti paikallinen toimija tuntui minusta hyvältä ja luotettavalta ja pyrimmekin aina suosimaan paikallisia palveluita, Hannu kertoo.

Pakettiin kuuluivat invertteri, neljä 415 watin aurinkopaneelia, neljä 250 ampeerin akkua, johdot ja asennus.

Hannu ja Kirsi eivät kutenkaan asentaneet paneeleita katolle, vaan erilliseen telineeseen. Paikka niille löytyi avaralta paikalta tien kääntösilmukan vierestä, joka avautuu suoraan etelään. Optimiasennuskulma olisi 45 astetta, mutta Hutut tekivät telineestä jyrkemmän, että lumi ei niin kerry paneeleiden päälle ja kevään ja syksyn alhaalta tuleva valo saadaan hyödynnettyä paremmin.

Paneeleiden tuottamalla sähköllä toimivat jääkaappi, kahvinkeitin, valot ja imuri.

– Nykyaikaiset ledivalot eivät juuri vie sähköä, mutta kahvinkeitin saa kyllä invertterin heräämään, Hannu ja Kirsi nauravat.

Mökin suurista ikkunoista näkyy valo. Tummuvassa illassa auringonlaskun kajo heijastuu puiden takana näkyvään järven pintaan.
Suuret ikkunat olivat mökin suunnittelun lähtökohta.

Hyvin suunniteltu on melkein valmis

Kun takana oli paljon suunnittelutunteja, vertailua, valintoja ja ammattilaisten rakentamista, lähti aamu kuudelta kaksi rekkaa Pyhännältä kohti Hossaa. Ne olivat perillä kymmeneltä aamulla ja kymmeneltä illalla toinenkin rekka poistui. Tontille jäi lähes valmis mökki, jota kolmen hengen timpuriporukka viimeisteli puolitoista päivää. Sitten saikin kantaa huonekalut sisälle.

Suomenpystykorva Urho käy välillä kerjäämässä rapsutuksia, mutta juttu jatkuu. Puhe kääntyy jälleen ikkunoihin ja valoon. Ne tuntuvat olevan sisutuksenkin suurin ohjenuora.

Kirsi kertoo heidän miettineen minkä kokoiset ikkunat makuuhuoneisiin laitetaan ja miten sängyt sijoitetaan niin, että niistä näkee ulos. Luonto haluttiin lähelle ja siinä on onnistuttu. Sen huomaa, kun katselee avaraa mökkiä.

-Arjen toimintoja ajatellen mietittiin säilytystilaratkaisuja sisustuksellisesti ja käytännön toimivuuden kompromissina. Tilaahan on kuitenkin rajallisesti, Kirsi jatkaa.

-Kalusteiden kilpailutus kannattaa siinäkin mielessä, että jokaiselta tarjoajalta tuli joku uusi idea, joita yhdistelemällä löytyi lopullinen ratkaisu, Kirsi vinkkaa.

Mökin keittiö on valoisa ja avoin tila. Ikkunoista avautuu järvimaisema.
Mökin jääkaappi, kahvinkeitin, valot ja imuri toimivat aurinkopaneeleiden tuottamalla sähköllä.

Mitä tekisin toisin?

Lopuksi Kirsi ja Hannu intoutuvat miettimään, olisiko jotain kannattanut tehdä eri tavalla. Huolellinen suunnittelu on kuitenkin tuottanut niin hyvän lopputuloksen, että nyt puhutaan puuttuvasta pistorasiasta eteisen seinässä.

Riippumatossa, teltassa ja vuokramökeissä viihtyneestä pariskunnasta vaikuttaa tulleen onnellisia mökkiläisiä.

– Tuntuu mukavalta, kun näilläkin vuosirenkailla saa uusia juttuja elämään, Kirsi nauraa.

Kuvat: Hannu Huttu

Haaveleitko omasta mökistä? Tutustu näihin vapaina oleviin tontteihin!