Kaavamääräyksiin tutustuminen
Ennen tontin ostamista tai vuokraamista asiakkaan on hyvä tutustua kyseisen kaava-alueen kaavamääräyksiin ja niitä mahdollisesti täydentäviin rakennustapaohjeisiin.
Kaavamääräyksissä annetaan alueen maankäytön määräyksiä ja kerrotaan, mitä kaavakartan merkinnät tarkoittavat. Ostajan tai vuokraajan on hyvä tutustua myös laajemmin aluetta koskettaviin kaavoihin – kaavaan on voitu merkitä esimerkiksi yleinen veneenlaskupaikka tai uimaranta. Alueiden kaavat löytyvät pääsääntöisesti kuntien nettisivuilta. Kaavojen tulkintaan voi pyytää apua kiinteistökauppa-asiantuntijoiltamme tai tontin sijaintikunnasta.
Tontin ostajan ja vuokraajan kannalta tärkein kaava on yksityiskohtaisin alueella voimassa oleva kaava. Asemakaavan alueella rakennusten paikat, määrät ja koot voivat olla hyvinkin tarkasti määriteltyjä. Kaava määrittää myös sen, voiko tontille rakentaa vakituisen asunnon vai ei – ja joskus jopa sen, minkä värinen rakennuksen pitää olla ja mistä materiaaleista sen voi rakentaa. Jossakin tapauksessa kaavassa voidaan määritellä myös tontilla säilytettävä puusto.
Lue lisää:
Rakentaminen kaavoitetuille tonteille
Kaikki myytävät ja vuokrattavat tonttimme on kaavoitettu, mikä on asiakkaan näkökulmasta merkittävä etu: kaavoitetuille tonteille voidaan myöntää kaavan mukainen rakennuslupa. Tulevat rakentajat arvostavat myös sitä, että he tietävät ennen osto- tai vuokrauspäätöstä, minkälainen alueesta muodostuu rakentamisen myötä.
Tontille voidaan rakentaa kaavamääräysten ja niitä mahdollisesti täydentävien rakennustapaohjeiden mukaisesti. Rakennusluvan myöntää tontin sijaintikunta, ja rakentamiseen liittyvissä erityiskysymyksissä vastauksia antaa kunnan rakennusvalvonta.
Teemme yritysasiakkaille myös räätälöityjä asemakaavoja. Tällaisissa tapauksissa alueesta tehdään ensin esisopimus ja sen jälkeen käynnistetään kaavoitusprosessi. Kaavaa suunnitellaan yrittäjän tarpeiden mukaisesti, ja jos kaava tulee voimaan, tehdään lopullinen alueen luovutussopimus.
Asemakaava on voimassa toistaiseksi. Kaavaa voidaan kuitenkin muuttaa ja siitä voidaan poiketa, jos poikkeamiset ovat perusteltuja. Tällaisissa tapauksissa kunta myöntää luvan poikkeamiseen.
Lue lisää: