Tontin ostamisen askeleet
Moni suomalainen haaveilee omasta mökistä tai omakotitalosta veden äärellä tai tunturin kupeessa. Haaveen toteuttaminen alkaa kiinteistön eli tontin hankkimisesta.
Meillä on myynnissä noin 800 tonttia – sopivan tontin löytämiseksi on tärkeää perehtyä erilaisiin tontteihin ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tontin valitsemisen jälkeen ostaja allekirjoittaa kauppakirjan, maksaa varainsiirtoveron ja hakee lainhuutoa.
Me emme vaadi rakentamista myymällemme tontille, eivätkä kunnat ole antaneet rakentamiskehotusta lomakäyttöön tarkoitetuille tonteille. Näin ollen tontin voi ostaa, vaikkei rakentaminen olisi vielä ajankohtaista tai mahdollista.
Tontista mökiksi – miten mökin rakentamisessa pääsee alkuun
Alla olevan linkin kautta pääset katsomaan seitsemän lyhyttä videoita. Kerromme videoilla, mitä asioita kannattaa miettiä, kun suunnittelee uutta mökkiä ja miten rakentamisessa pääsee alkuun.
Kauppakirjan allekirjoittaminen
Kiinteistökauppa-asiantuntijamme laativat hyvissä ajoin ennen sovittua kaupantekopäivää kauppakirjaluonnoksen, joka lähetetään tontin ostajalle tutustuttavaksi ja kommentoitavaksi. Samalla toimitetaan myös muut tonttiin liittyvät oleelliset asiakirjat, kuten rasitustodistus, kiinteistörekisteriote, lainhuutotodistus ja kaavakartta ja -määräykset.
Kiinteistökauppa-asiantuntijamme käyvät yhdessä ostajan kanssa kauppakirjan läpi ennen allekirjoittamista. Kauppakirja allekirjoitetaan kaupantekotilaisuudessa, jossa läsnä on myös kaupanvahvistaja. Kaupantekotilaisuus voidaan järjestää joustavasti Metsähallituksen toimipaikalla, missä on Kiinteistökehityksen henkilökuntaa.
Kauppakirja on mahdollista allekirjoittaa myös sähköisesti Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa. Kiinteistökauppa-asiantuntijamme valmistelevat kauppakirjan valmiiksi järjestelmään, jossa voit tutustua asiakirjaan ja kommentoida sitä ennen allekirjoittamista. Sähköisessä allekirjoittamisessa ei tarvita kaupanvahvistajaa, mutta tontin ostaja maksaa toimituksesta Maanmittauslaitoksen kiinteistövaihdannan asiointimaksun.
Lue lisää:
Varainsiirtoveron maksaminen ja omistusoikeuden vahvistaminen (lainhuuto)
Lainhuutoa on haettava Maanmittauslaitokselta 6 kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta. Ennen lainhuudon hakemista tulee tehdä varainsiirtoveroilmoitus ja maksaa varainsiirtovero. Näiden toimenpiteiden myöhästymistä Verohallinto perii seuraamusmaksuja.
Sähköisessä kaupassa eli Kiinteistövaihdannan palvelussa tehdystä kaupasta lainhuutohakemus lähtee vireille automaattisesti kaupan osapuolten allekirjoittaessa kauppakirjan. Tällöin varainsiirtoveroilmoitus tulee tehdä ja varainsiirtovero maksaa heti kauppakirjan allekirjoittamisen yhteydessä tai viimeistään saman päivän aikana.
Kaupanvahvistustilaisuudessa allekirjoitetussa kirjallisessa kauppakirjassa kaupanvahvistaja voidaan valtuuttaa hakemaan lainhuutoa saajan puolesta, jolloin tulee toimia yllä olevan ohjeen mukaisesti.
Kirjallisessa kauppakirjassa saannon saaja voi hakea lainhuutoa 6 kuukauden kuluessa saannosta, joka mahdollistaa varainsiirtoveron myöhemmän maksamisen. Ennen lainhuudon hakemista tulee kuitenkin muistaa tehdä varainsiirtoveroilmoitus sekä maksaa varainsiirtovero.
Varainsiirtoveroilmoitus tehdään ja varainsiirtovero maksetaan Verohallinnon OmaVero-palvelussa. Huomioitavaa on, että jokaisen saanon saajan on tehtävä ja maksaa vero omalta osaltaan.
Lue lisää: